Likeurshop      Italian liquor
 

historie likeuren

Elke likeur heeft zijn eigen verhaal. En elke streek heeft daar zijn of haar variant op. Maar de oorsprong en de basis komen vaak overeen. Lees hieronder de geschiedenis van het ontstaan van de bijzondere likeuren. Je zult zien dat ze allemaal hun eigen verhaal en karakter hebben. En ja,...over smaak valt zeker te twisten.


Limoncello

 

Een verfrissende citroenlikeur uit Zuid-Italië die over de hele wereld geliefd is.
De likeur werd begin 1900 geboren in een klein pension van het eiland Azzurra, waar de dame Maria Antonia Farace zorgde voor een rigoureuze tuin van citroenen en sinaasappels. De neef opende tijdens de naoorlogse periode een bar in de buurt van de villa van Alex Munte. De specialiteit was dat de citroenlikeur gemaakt werd volgens het oude recept van nonna.



Sinaasappel-koffie likeur


De drank werd in 1880 gecreëerd door de erfelijke eigenaar van een van de vele Franse industrieën die gespecialiseerd zijn in de productie van likeuren, Louis-Alexandre Marnier Lapostol.

De creatieve meester besloot een alcoholisch extract van de onrijpe vrucht van een in het wild groeiende Caribische sinaasappel te mengen met een jonge jenever en de resulterende blend vervolgens vijf jaar in een eikenhouten vat te sturen. Als resultaat kreeg hij een originele veertig graden drank met een oranje kleur, een rijke citrussmaak en een uitgesproken sinaasappelaroma met tonen van karamel, vanille en eiken.

 


Chocolade-vanille likeur met whisky(Daily's)


Er was eens een kleine, laten we zeggen, vastberaden groep van mensen met het briljante maar ambitieuze idee om het onderste uit de kan te halen.
Zie je, de oprichters wilden twee rijkdommen waar hun land bekend om stond, heerlijke zuivelroom en wereldberoemde Ierse whisky, eenvoudig combineren. Het heeft twee jaar geduurd met vallen en opstaan, maar in 1974 hadden ze de fijnste spiritualiën, smeuïge chocolade- en vanillesmaken toegevoegd (samen met nog een aantal andere smaken en ingrediënten) samen met een beetje magie om het recept te creëren dat we nu kennen en waar we van houden.



Amaretto

 

Amaretto dateert uit de 16e eeuw. De plaatselijke legenden van Saronno suggereren dat een kunstenaar, Bernardino Luini, een leerling van Leonardo Da Vinci, in 1525 naar de stad reisde. Hij kreeg de opdracht fresco's te schilderen in de kerk van Santa Maria delle Grazie. Hij had een model nodig voor zijn Madonna voor het fresco "Aanbidding der Koningen". Een mooie, weduwe-herbergierster werd zijn muze, en sommigen zeggen dat ze veel meer voor hem werd. Zij werd smoorverliefd op de kunstenaar en om haar gevoelens te tonen, gaf zij hem een speciaal geschenk, namelijk de allereerste Amaretto. Haar recept was een mengsel van brandewijn, abrikozenpitten en een geheime mix van kruiden.


Arancello


Deze likeur kent zijn oorsprong, net als limoncello, in Zuid-Italië. Het is een variant op de welbekende limoncello, echter nu gemaakt van sinaasappelen.


 

 


 Limoncello di crema


De geschiedenis van limoncello di crema is vergelijkbaar met die van limoncello, waarbij wordt aangenomen dat het honderden jaren geleden in de regio Campanië in Italië is ontstaan. Het werd oorspronkelijk gemaakt als een huishoudelijke remedie om de spijsvertering te verbeteren en om op te warmen tijdens de koude wintermaanden. In de loop van de tijd is het een populaire likeur geworden die zowel lokaal als internationaal geliefd is. Limoncello di crema is een meer recente variatie op het traditionele recept en wordt vaak gezien als een luxere, romiger alternatief voor de standaard limoncello.


Sambuca

 

De geschiedenis van sambuca is verbonden met de stad Civitavecchia, die dicht bij Rome in de regio Lazio ligt.
De oorspronkelijke drank is waarschijnlijk vele eeuwen geleden ontstaan: al in de 9e eeuw importeerde de haven van Civitavecchia anijs uit het oosten. Anijs is een aromatische plant die toen al bekend stond om zijn therapeutische eigenschappen.
De eerste die sambuca in de moderne tijd produceerde, was Luigi Manzi in 1851. In zijn distilleerderij in Civitavecchia, niet ver van de haven, produceerde de heer Manzi een likeur gemaakt van gewone anijs, ook wel groene anijs genoemd.

 



MANGOCELLO


Het is een variatie op de Italiaanse likeur limoncello, die al eeuwenlang wordt geproduceerd en geconsumeerd. Mangocello werd voor het eerst geproduceerd in de jaren 90 van de vorige eeuw, toen de populariteit van exotische fruitsoorten toenam. Het werd voor het eerst geproduceerd in de regio Campanië in Italië, waar de vele vruchtbare heuvels en valleien ideaal zijn voor de productie van allerlei soorten likeuren, waaronder Mangocello. Het drinken van Mangocello verspreidde zich snel vanuit Italië naar andere delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten en Europa..